Ondersteuning voor ondernemers blijft belangrijk

Geplaatst op maandag 2 oktobernieuws

De economie heeft de afgelopen jaren, ondanks flinke klappen, heel wat veerkracht getoond. Helaas zien we dat de hoge prijzen, de economisch onzekere situatie en personeelskrapte het verdienvermogen onder druk zetten. Daarnaast worden er grote investeringen en innovaties verwacht, zoals voor de verduurzamingsopgave. Een lokaal stimuleringspakket voor ondernemers is dan ook essentieel, waarmee ondernemers geholpen kunnen worden bij de stappen die gezet moeten worden voor ‘de economie van morgen’. In de gelijknamige podcast, de podcast Economie van Morgen, brengt Ondernemend Leiden de wethouder samen met ondernemers om te praten over de verschillende fondsen die Ondernemend Leiden tezamen met onder andere de provincie en Economie071 heeft opgericht, waaronder: de subsidie Circulair Verwaarden, het Leids Stimuleringsfonds en het initiatief ‘Laat digitalisering voor je werken’. Tijdens deze negende podcastaflevering zit Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk en Inkomen en Cultuur aan tafel met drie gehonoreerde ondernemers van verschillende fondsen: Kasper Richmond- De Graaff, directeur van Easyfiets, Aniek Langendijk, projectmanager bij The Field Leiden, en Wendy Manders, partner in het programma ‘weer met plezier ondernemen’.

Over één ding zijn de tafelgasten het eens: ‘Om echt een start te maken zijn deze fondsen super belangrijk’. Aniek vervolgt: ‘Het is natuurlijk goed om te kijken hoe we het zelf kunnen financieren, maar om echt een start te maken zijn deze fondsen super belangrijk’. Ook voor  het project The SMRT Building behorend bij The Field Leiden, zijn de fondsen volgens haar onmisbaar geweest: ‘De ambitie kan zijn om het zelf te financieren, maar het gaat om een aanzienlijk startbedrag dat we moeten hebben om deze gebouwen op te bouwen en dat zou denk ik zonder deze fondsen niet zijn gelukt’. Bovendien stelt wethouder Van Delft dat de ideeën van ondernemers soms nog te prematuur zijn voor financiering vanuit banken. Zij stelt dat de fondsen niet alleen ondernemers financieel ondersteunen, maar hen ook helpt om hun ideeën uit te werken: ‘Dit biedt net dat zetje in de rug waarmee ondernemers hun plannen kunnen uitwerken, waarna de Rabobank zegt ‘’Hey dit is eigenlijk heel aardig en hier kunnen wij verder mee’’ en met de Rabobank vast ook andere banken’.

Naast financiële en praktische ondersteuning stimuleren de verschillende fondsen ook de versnelling van de energietransitie. Zo legt Kasper uit dat het ondernemers, vooral na de economisch zware coronajaren, motiveert om zich weer in te zetten voor verduurzaming in en van de bedrijfsvoering. Zo legt Kasper uit dat de fondsen positief zijn voor de intrinsieke motivatie van ondernemers: ‘Het is ook wel fijn, een stukje erkenning van ’Wij geloven in jouw duurzame ambities en daarbij willen we helpen’’.

Tot slot hebben de tafelgasten één overkoepelende tip voor twijfelde ondernemers: ‘Gewoon een start maken. De fondsen waar wij mee in gesprek zijn geweest, vooral het Leids Stimuleringsfonds, zijn heel erg open om feedback te geven en te helpen om je vooruit te helpen en jouw plan te verbeteren’, aldus Langendijk.

Benieuwd naar welke fondsen er zijn, of hoe je geholpen kunt worden bij een aanvraag? Beluister de podcastaflevering dan op https://ondernemendleiden.nl/nl/podcast-economie-van-morgen of via Spotify (zoek op ‘Economie van Morgen’).

 

Meer informatie over het Leids Stimuleringsfonds: https://ondernemendleiden.nl/nl/leids-stimuleringsfonds
Meer informatie over het intiatief ‘Digitalisering werkt’:  www.digitaliseringwerkt.nl
Meer informatie over de subsidie Circulair Verwaarden: https://gemeente.leiden.nl/inwoners-en-ondernemers/subsidies-en-belastingen/subsidies/subsidie-circulair-verwaarden/