Maak jij je zorgen over het vervoer van jouw versproducten in de zero-emissie zone?

Geplaatst op vrijdag 23 februarinieuws

Maak jij je zorgen over het vervoer van jouw versproducten in de zero-emissie zone? Maak net als onderneemster Cora Onderwater gebruik van het Probeertegoed! 
De Bloemenboot op de Beestenmarkt was jarenlang een begrip onder Leidenaars. Een vrolijke bloemengroet bij het betreden van de binnenstad. De cadeauartikelen zijn er nog, maar het kleurrijke assortiment bloemen en planten is inmiddels verhuisd naar de monumentale zijbeuk van de Zijlpoort. Daarvandaan vertrekken dagelijks vele boeketten en bloemstukken de stad in.  

Volgens Cora is de logistiek van het bezorgen voor de bloemenzaak regelmatig een puzzel. Bijna alle boeketten moeten namelijk voor 10 uur worden afgeleverd. Bovendien zijn bloemen een kwetsbaar product. Dit zorgt ervoor dat niet alles kan worden vervoerd met de fiets of over het water.  

Om te kunnen kijken welk duurzaam vervoer het beste bij haar bloemenzaak past heeft Cora gebruik gemaakt van het Probeertegoed van de Gemeente Leiden. Cora legt uit: ‘“Het Probeertegoed, dat de gemeente heeft ingesteld, heb ik ingezet bij De duurzame fietskoeriers van MOSS.,” vertelt Cora enthousiast. Daar ben ik heel tevreden over. De fietskoeriers zijn nette mensen, weten waarover ze het hebben en brengen de bloemen keurig op tijd bij de klant. De boeketten worden vervoerd met een Stint en zijn daardoor goed beschermd tegen weer en wind. Bovendien heeft MOSS. een handig systeem waarin we de ritten registreren, zodat we kunnen aantonen dat we zonder CO2-uitstoot de bloemen bezorgen. Dat is belangrijk voor onze certificering’. 

Wil jij net zoals Cora gratis bekijken, en uitproberen, welk duurzaam vervoersmiddel het beste bij jouw bedrijf past? Vraag dan het Probeertegoed aan! De folder, met daarin tien unieke codes, kun je aanvragen door een mailtje te sturen naar e.botter@leiden.nl.  

 
Wil jij weten wat jouw (financiële) mogelijkheden zijn? Vraag een gratis advies gesprek aan! 

Tegen de positieve ervaring van het Probeertegoed benadrukt de onderneemster dat de betaalbaarheid haar zorgen baart. Zo legt ze uit: Een puntje is wel de bezorgkosten. Die zijn als je het duurzaam uitbesteed, toch hoger dan voorheen. En dáár wil de klant eigenlijk niet extra voor betalen. ‘ Hoewel de onderneemster zelf al actief bezig is op het gebied van zero-emissie uit zij ook haar zorgen over de haalbaarheid: “Met de eigen wagens wil ik ook overschakelen op elektrisch rijden. Al mijn meiden hebben al een elektrische fiets van de zaak gekregen. Nu nog de andere wagens en het vrachtwagentje. Voor de laatste is een vergelijkbaar elektrisch alternatief alleen nog niet te bestellen. En het loket om een ontheffing aan te vragen gaat pas in de zomer open. Ook heb ik nog niets gehoord over mijn verzoek om achter de winkel een laadpaal te installeren. Dat vind ik wel lastig hoor.’ De haal- en betaalbaarheid zijn speerpunten waar Ondernemend Leiden zich als convenantpartner voor de ZES-opgave voor inzet. 

Tip! Wil jij weten wat de (financiële) mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met de logistiek makelaar, door te mailen naar logisitiekmakelaarzes@leiden.nl  

En, heb jij de tip van ondernemers Harm van Os, van installatiebedrijf Freek van Os, en Marian en Peter Paul, van Wereldwinkel Leiden, nog niet gelezen? Lees deze dan snel via https://ondernemendleiden.nl/nl/single-news/heb-jij-al-gebruik-gemaakt-van-het-advies-van-de-logisitiek-makelaar-en-of-het-probeertegoed 

 Reminder: Heb jij nog vragen over de ZE-zone? Meld je dan snel aan voor het Webinar over de invoering van de zero-emissiezone op 27 februari 18.00 – 19.00 uur. Stuur hiervoor een mail naar logistiekmakelaarzes@leiden.nl