Stagewijzer

Geplaatst op maandag 31 oktobernieuws

Stagewijzer071 helpt bedrijven op weg

 Stages zijn bij veel studies een essentieel onderdeel van de opleiding. De kennis uit de collegebanken wordt toegepast in de praktijk en studenten leren hoe ze moeten functioneren binnen een bedrijf. Maar een stageplaats is niet altijd even makkelijk gevonden. Niet doordat er te weinig stagebedrijven zijn, maar omdat ondernemers en studenten elkaar niet altijd weten te vinden. Zeker bij de economische opleidingen is er geen tekort aan stages, maar een mismatch. De Stagewijzer071 speelt hierop in en helpt ondernemers in hun zoektocht naar de juiste stagiair.

 

Het kan als ondernemer overweldigend zijn om voor het eerst op zoek te gaan naar een stagiair. De opleiding die je zelf hebt gedaan bestaat misschien niet meer. Hoe kom je er dan achter welke studie ervoor in de plaats is gekomen? En mag je zomaar een stagiair aannemen? En wat mag zo’n stagiair dan wel en niet doen? Antwoord zoeken op deze vragen is een klus die energie en tijd kost. En juist die tijd hebben ondernemers vaak niet. Economie071 en Ondernemend Leiden introduceren daarom Stagewijzer071. Met deze simpele tool kunnen ondernemers er binnen een paar minuten achter komen welke economische opleidingen aansluiten bij hun bedrijf. Ook worden veel gestelde vragen beantwoord. Mocht de tool bevallen, dan kunnen andere opleidingen ook via deze methode worden ontsloten.

 

Profijt van goede match

Het idee voor Stagewijzer071 ontstond vanuit de contacten die gelegd zijn tijdens het Stagepact071. Er werd gezien dat ondernemers graag meewerken, maar behoefte hebben aan ondersteuning. Nico Tates, voorzitter van Ondernemend Leiden: ‘We zagen dat er regelmatig een mismatch was tussen ondernemers en studenten. We vonden het belangrijk om bij te dragen aan een oplossing. Daar is deze praktische tool uit voortgekomen die zowel ten dienste staat van ondernemers als van de student. Van een goeie match hebben beiden namelijk profijt’.

 

Nu stageplaatsen aanmelden

De Stagewijzer071 is gelanceerd tijdens het netwerkevent Ondernemen in 071. Ondernemers konden de Stagewijzer071 daar meteen invullen. Fleur Spijker, wethouder gemeente Leiden: ‘Het is belangrijk om als bedrijf nu alvast na te denken over stagiairs, zodat alles klaarstaat als studenten in het voorjaar op zoek gaan naar een stageplaats. Vanuit Economie071 hebben we het maken van deze tool dan ook graag gefaciliteerd’. Martijn van Pelt, VNO-NCW: ‘Met de tool kom je niet alleen bij de juiste opleiding uit waar je de stageplaats kunt aanmelden, je komt ook op ideeën via de vragen die worden gesteld. Mogelijk levert dit ook nieuwe stageplaatsen op waar bedrijven nog niet eerder aan hebben gedacht’.

 

Focus op economie

De tool richt zich nu nog op de economische opleidingen op zowel mbo, hbo als wo niveau. Daar is de mismatch op dit moment het grootst. Mocht de methodiek goed bevallen dan kan de tool ook ingezet worden voor andere opleidingen. Stagewijzer071 is te vinden op www.economie071.nl.