Neem mogelijkheid tram mee bij MIRT stationsgebied Leiden

Geplaatst op vrijdag 25 novembernieuws

Op maandag 14 november is bekend gemaakt dat het Leidse stationsgebied wordt meegenomen in het  Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Met dit programma wordt het mogelijk om de entree tot de stad op te waarderen. In een brief roepen het Centrummanagement Leiden en Ondernemend Leiden wethouder North op bij dit project rekening te houden met de eventuele, toekomstige aanleg van een tram door het stationsgebied.  

Centrummanager Gijs Holla: ‘Een aantrekkelijk, economisch vitaal en duurzaam stationsgebied is van groot belang voor Leiden. Door het opnemen van Leiden in het MIRT-traject krijgt de stad er een ontvangstplek met meer kwaliteit bij en kan de verbinding tussen het Bio Science Park en de historische binnenstad worden versterkt’. Daarnaast zorgt het verbeteren van de bereikbaarheid van de stad er voor dat de economie van Leiden veerkrachtiger wordt en kan Leiden verder uitgroeien tot de huiskamer van de regio.

Wel zal het opwaarderen van het stationsgebied gepaard gaan met grote infrastructurele veranderingen in een deel van de stad waar de ruimte op dit moment al beperkt is. In een brief aan het stadsbestuur roepen het Centrummanagement Leiden en de stadsbrede belangenberhartiger Ondernemend Leiden op bij het opstellen van de plannen rekening te houden met de mogelijke aanleg van een tramlijn door het stationsgebied.

Nico Tates, voorzitter van Ondernemend Leiden: ‘Het inwonertal van de Leidse regio zal de komende jaren verder groeien, waardoor de aanleg van een tramlijn een essentieel onderdeel van een goede ontsluiting van Leiden kan worden’. De ondernemersorganisaties zien hiervoor de centrumroute door de Leidse binnenstad als mogelijk tracé, met trams uit Zoetermeer of Voorschoten, langs het centraal station, het Bio Science Park en Valkenburg, naar het strand van Katwijk. De organisaties spreken de hoop uit dat een mogelijke tramlijn een randvoorwaarde wordt voor de plannen in het stationsgebied.