Leids Stimuleringsfonds steunt innovatieve logistieke pilot voor de Leidse horeca

Geplaatst op donderdag 17 novembernieuws

Het Leids Stimuleringsfonds ondersteunt Stichting Duurzame Horeca Nederland en de duurzame transporteur Logi Connekt bij hun pilot van gebundelde zero-emissie horecalogistiek.

In de pilot worden de leveringen van de verschillende leveranciers van deelnemende horecagelegenheden bij Logi Connekt in Zoeterwoude gebundeld en vervolgens in één rit met elektrisch vervoer afgeleverd in de binnenstad van Leiden. Dit heeft voordelen voor alle partijen en voor de stad betekent dit minder vervoersbewegingen, schonere lucht, en minder CO2  uitstoot Deze resultaten en de ervaringen worden gemeten en zullen input zijn voor eventuele vervolgstappen.

Waarom is deze pilot belangrijk? Ten eerste omdat vanaf 2025 de regelgeving rondom zero-emissie stadslogistiek in zal gaan en dat heeft verstrekkende gevolgen voor belevering van de binnenstad (zie ook Mag jouw leverancier straks de stad nog in? – Duurzame Horeca Nederland). Juist vanwege de complexe horecalogistiek moeten we op tijd beginnen met de voorbereiding. Het einddoel is een meer leefbare stad met meer ruimte voor bijvoorbeeld groen en minder (grote) vervuilende vrachtwagens. Met minder lawaai en veiliger laad- en lossituaties en schonere lucht.

De eerste stap naar een schonere binnenstad wordt in deze kleinschalige pilot gezet. Op dit moment zijn de pilot-partijen bezig met de inrichting van de pilot en het werven van horecagelegenheden. Bent u horecaondernemer (of leverancier) en wilt u aan de wieg van deze verandering staan?

Neem dan contact op met Daphne Treurniet van Stichting Duurzame Horeca Nederland (daphne@duurzamehorecanederland.nl / 0610857969). Binnen enkele weken willen we met de gebundelde leveringen van start gaan.  

www.duurzamehorecanederland.nl