Kennissessie: Bedrijven en gemeenten faciliteren om obstakels weg te nemen bij de energietransitie

Geplaatst opย maandag 24 aprilnieuws

Om ondersteuning te bieden bij de energietransitie is er een reeks interviews gehouden met bedrijven en gemeenten uit de Leidse regio en marktpartijen die met de klimaatopgave bezig zijn. Dit onderzoek is uitgevoerd door Marnix Zwart in opdracht van Economie071 en Stichting Ondernemend Leiden.

In een kennissessie โ€˜๐—ญ๐—ฒ๐˜ ๐—ท๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ถ๐—ฒ๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ฒ!โ€™ is, onder leiding van Erwin Roodhart de opbrengst van de interviews gedeeld met partners. De insteek was om de verschillende gezichtspunten te leren kennen: als je vastloopt niet in verzet gaan, maar jezelf verplaatsen in de situatie van de ander. Marnix Zwart benoemde het als โ€˜een geslepen diamant met veel facettenโ€™. Door alle invalshoeken te belichten, laten we deze diamant schitteren en blijven we positief betrokken.

Voor beleidsmedewerkers was het leerzaam om de praktijkvoorbeelden te horen. Het maakte inzichtelijk wat erbij komt kijken als je zonnepanelen wilt plaatsen op een bedrijfspand, dat een vergunningaanvraag voor een gezamenlijk laadplein niet eenvoudig is en dat keuzes rondom investeringen en terugverdientijd moeilijk af te wegen zijn. Kansen zijn er gelukkig ook. Deze werden benoemd in een praktische โ€˜gereedschapskistโ€™.

De concept rapportage is vanaf 9 mei te vinden op de website www.economie071.nl. De rapportage is dan beschikbaar als definitief concept. In de coรถrdinatiegroep, waarin ambtelijke afstemming plaatsvindt, op 20 juni staat de definitieve rapportage op de agenda. Vervolgens wordt de rapportage behandeld in de stuurgroep Economie071 op 3juli.

Wordt vervolgd:ย Na de interne sessie zoals bovenstaand beschreven, volgt op 31 mei 17.30 uur een expert sessie voor betrokkenen en experts van binnen en buiten regio Leiden.

ย