Extra aandacht voor veilige Wijkwinkelcentra is belangrijk

Geplaatst op woensdag 1 februarinieuws

De Leidse wijkwinkelcentra doen het goed. Dit komt door het grote aanbod van winkels voor de dagelijkse boodschappen, zoals supermarkten, bakkerijen, vishandels en kaasboeren. Daarnaast zijn ze, mede door de coronacrisis, een nog belangrijkere rol gaan vervullen als ontmoetingsplek. Een goede ontwikkeling waardoor ze met recht het kloppende hart van de wijken worden genoemd. Een belangrijke voorwaarde is dat de centra schoon, heel en veilig zijn. Deze basisvoorwaarden staan onder de druk en dit baart bestuurder van SHOPJA! en voorzitter van het Kooiplein en de Kopermolen grote zorgen. Hij ziet met toenemende mate dat de sfeer grimmiger wordt en roept om hulp.

Uit het onderzoek naar toekomstbestendige wijkwinkelcentra van AM in 2022 blijkt dat 97% van de respondenten de veiligheid van het gebied zeer belangrijk. Zo voelt een op de vijf respondenten zich weleens onveilig in een wijkwinkelcentrum. Meer toezicht door een (wijk)agent en/of camera’s zouden een veiligere omgeving bevorderen, aldus de respondenten.

Het onderwerp stond centraal in de derde aflevering van de podcast Economie van Morgen van Ondernemend Leiden. Aan tafel zitten burgemeester Henri Lenferink, bestuurder en ondernemer Mark Feitz en deskundige Paul Van Soomeren. Mark Feitz trapt de podcast af: ‘Ik hoor van de bedrijfsleiders die actief zijn op Kooiplein dat dit de meest levendige winkel is die zij ooit in hun carrière hebben gezien. Vervolgens legt hij ‘levendig uit’: levendig in de zin van winkeldiefstal, agressie en incidenten in de winkel’. Burgemeester Lenferink komt zelf regelmatig in één van de Leidse centra en heeft er zelf goede ervaringen mee. Hij hoort de zorgen en benoemd wat er allemaal al gedaan wordt. Er is wat hem betreft winst te behalen door een samenwerkingsverband op te zetten tussen de overheid, ondernemers, experts en inwoners. Volgens van Soomeren is dat een hele belangrijke stap om de veiligheid verder te verbeteren voor de bezoekers van de centra. Onder leiding van presentator Rudo Slappendel spraken de tafelgasten verder over de aanpak.

De podcast over het belang van veilige wijkwinkelcentra is nu online te beluisteren via https://ondernemendleiden.nl/nl/podcast-economie-van-morgen.

Iedere eerste dag van de maand verschijnt er een nieuwe podcast. De eerste twee podcasts over de blijvende impact van de crises op de bezoekerseconomie en duurzame stedelijke stadsdistributie zijn daar ook te beluisteren.