Denk mee over de ‘Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur voor Zwaar Wegvervoer ‘ !

Geplaatst op dinsdag 20 februarinieuws

De internetconsultatie voor de ‘Subsidieregeling Publieke Laadinfrstructuur voor Zwaar Wegvervoer (SPULA) is van start gegaan!

Wil jij reageren op deze nieuwe regeling? Dit kan tot zondag 17 maart, via deze link: https://www.internetconsultatie.nl/tijdelijke_subsidieregeling_publieke_laadinfrastructuur_zware_voertuigen/b1

Lees onderstaand meer over de regeling & de procedure:

Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur voor Zwaar Wegvervoer
De Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur voor Zwaar Wegvervoer vergoedt een deel van de kosten voor de aanleg of uitbreiding van een publiek toegankelijke laadlocatie. Daarnaast is er aandacht voor de beschikbaarheid van voldoende elektriciteit. Daarom verstrekt deze regeling ook subsidie voor batterijopslag. Doel van deze regeling is om de uitrol van publieke laadinfrastructuur voor zware voertuigen te versnellen. Zo komen er meer mogelijkheden om elektrische vrachtwagens onderweg op te laden. Dit helpt ook om als Nederland op tijd te voldoen aan Europese regelgeving voor voldoende aanbod publiek toegankelijke laadinfrastructuur.

Het budget voor deze regeling is afkomstig uit het klimaat- en transitiefonds.

Consultatie en daarna
U kunt vanaf vandaag reageren op de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur voor Zwaar Wegvervoer via deze link.

Uw inbreng kan bijdragen aan het doorontwikkelen van de regeling, zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van laadpaalaanbieders en het in de praktijk opladen van zwaar wegvervoer. 
Aan de hand van de reacties zal de subsidieregeling nogmaals onder de loep worden genomen. De regeling wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 gepubliceerd in de Staatscourant. Dan zijn ook de startdatum en het budget van de regeling bekend. De verwachting is dat de subsidieregeling rond de zomer zal worden opengesteld. 

Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ook aan een nieuwe subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven. Deze regeling vergoedt aan ondernemers een deel van de aanschaf en plaatsing van laadpalen op eigen terrein, zoals een distributiecentrum of bedrijventerrein. De internetconsultatie voor deze regeling start naar verwachting over enkele weken.