De zero-emissie zone komt eraan, hoe kun jij je voorbereiden? Benjamin Wegman deelt zijn verhaal!

Geplaatst op vrijdag 8 maartnieuws

De zero-emissie zone komt eraan, hoe kun jij je voorbereiden? Benjamin Wegman, oprichter en eigenaar Bierbrouwerij Pronck, deelt zijn verhaal!

Benjamin Wegman is zich bewust van de naderende zero-emissiezone: ‘Dat de zero-emissiezone eraan komt, weten we al jaren’. Ook legt de ondernemer uit dat de zero-emissie zone belangrijk voor hem is: ‘Als je een keertje op de Breestraat achter zo’n stinkende dieselbus hebt gefietst, snap je ook waarom. We hebben geen keuze, we moeten veranderen. Je wilt toch een fijne leefomgeving achterlaten voor je kinderen?’. Hij is dan ook al actief bezig (geweest) met anticiperen op de gevolgen die de zero-emissie zone voor zijn bedrijfsvoering gaan hebben: ‘Wij zijn heel flexibel in onze bedrijfsvoering. Ons ‘wagenpark’ bestaat uit een elektrische bakfiets en een bestelbusje. Het busje huren we, met een maand opzegtermijn. Dat kan ik straks gewoon omzetten naar een elektrisch busje. Voor grote transporten schakelen we een transporteur in. Die zijn zelf allang bezig om over te gaan op schoner vervoer. Daar maak ik mij geen zorgen over. Ze moeten wel. Brouwerijen van onze grootte zijn bijna altijd gevestigd in de binnensteden. En Leiden is niet de enige stad die een zero-emissiezone gaat invoeren’.

Bovendien heeft de duurzame insteek volgens Benjamin positieve gevolgen voor de bedrijfsvoering. Zo legt hij uit; ‘Klanten komen voor onze mooie biertjes, maar ook vanwege de manier waarop wij werken. Duurzaamheid is onderdeel geworden van onze marketingmix’. Zo heeft hij niet alleen zijn wagenpark aangepast, maar werkt hij ook zoveel mogelijk lokaal en wordt het overtollige graan niet weggegooid maar gebruikt als voedingsbron bij boerderij De Elzahoeve. 

Ter voorbereiding op de verduurzamingsslag in het bedrijf heeft de ondernemer gebruik gemaakt van het gratis adviesgesprek met de logistiek makelaar. Hij legt uit dat hij hier een duidelijke reden voor had; ‘We wilden graag precies weten waar we straks met de nieuwe regelgeving aan toe zijn’, legt Benjamin uit. “Welke regels gelden vanaf wanneer voor welke voertuigen? Wat zijn de subsidiemogelijkheden, welke andere vormen van stadslogistiek zijn er mogelijk? Het is fijn om daar een uurtje met een adviseur over te kunnen sparren’. 

Ook voor u kan de logistiek makelaar kijken naar uw bedrijfsvoering en de mogelijkheden die er zijn om uw onderneming voor te bereiden op de invoering van de zero-emissie zone. Wilt u ook zo’n gratis adviesgesprek? Mail dan naar logistiekmakelaarzes@leiden.nl