Bevoorrading Leidse binnenstad over het water steeds dichterbij

Geplaatst op donderdag 17 februarinieuws

Kan Leiden haar rijke Leidse netwerk aan waterwegen, net zoals 400 jaar geleden, inzetten om de stad duurzaam te bevoorraden? Deze vraag stond centraal tijdens het webinar ‘Goederenvervoer over water’

In een interactieve vorm deelden experts en koplopers hun visie, mogelijke oplossingen en de uitdagingen. De provincie Zuid-Holland en gemeente Leiden brachten in kaart welke stappen er gezet moeten worden om vervoer over water in een stroomversnelling te krijgen. “Dit is zeer wenselijk want vanaf 2025 gaat in de Leidse binnenstad een emissievrije zone in. Hiermee mag straks alleen duurzaam en emissievrij vervoer de Leidse binnenstad in”, aldus Erwin Roodhart, Manager Stadsbreed bij Ondernemend Leiden en dagvoorzitter van het webinar.

Het webinar werd afgetrapt door wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte): “We willen de beperkte ruimte die er in onze binnenstad is zo goed mogelijk gebruiken en geven daarbij de voorkeur aan schoon vervoer. Goederenvervoer over water biedt ontzettend veel kansen om ondernemers in de stad op een duurzame manier te bevoorraden, en het ontlast de wegen in onze historische binnenstad. Zo blijft de binnenstad aantrekkelijk, bereikbaar en economisch gezond”. Verder riep hij de deelnemers op om samen te werken en mee te denken over hoe we de 28 kilometer aan singels en grachten optimaal kunnen benutten.

Leiden is volgens de koplopers een ideale stad om te bevoorraden over het water. Een groot deel van de ondernemers en instellingen zitten dicht tot zeer dicht op de grachten en kunnen daardoor makkelijk bevoorraad worden. Of dit nu gaat over het bevoorraden van de horeca, het leveren van bouwmaterialen voor een grote verbouwing of het afvoeren van afval. “Alles is mogelijk en overal is een oplossing voor. Samen met gemeente, provincie en ondernemers gaan we aan de slag om die oplossingen in te zetten en een netwerk van scheepshaltes te ontwikkelen langs de Vliet tot aan de Schie in regio Rotterdam. Dat netwerk biedt mooie kansen voor transport over water en daarover gaan we graag met de stad Leiden en haar inwoners in gesprek”, aldus Peter de Bruijn van Circle Line Logistics.   

De komende maanden gaan de gemeente Leiden, de provincie Zuid-Holland en Ondernemend Leiden op basis van de input uit het webinar aan de slag om in kaart te brengen welke inspanningen er nodig zijn om de stad over het water te kunnen bevoorraden. Ook rekening houdend met andere gebruikers van de Leidse grachten, zoals de pleziervaart. De uitkomsten worden gedeeld en besproken in een vervolgbijeenkomst.

Het webinar ‘Goederenvervoer over water’ terugkijken, kan via deze link: https://youtu.be/yikC3bfRvME. Raadpleeg www.leiden.nl/bevoorradenzonderuitstoot voor meer informatie over het duurzaam bevoorraden van de Leidse binnenstad.

Provincie Zuid-Holland, Gemeente Leiden en Ondernemend Leiden (stadsbrede koepel van Leidse Ondernemersverenigingen) werken samen om Goederenvervoer over water te stimuleren en te faciliteren. Voor vragen kunt u contact opnemen met Manager Stadsbreed Erwin Roodhart, erwin@ondernemendleiden.nl 06-41281238