wo

23 nov

Werkbezoek ”Duurzame stadsdistributie en veilige winkelgebieden’

16:00:00event

Allemaal willen we dat Leiden een fijne plek is om te wonen en te werken. Een stad die uitnodigt om een wandeling te maken, waar er een praatje wordt gemaakt bij de lokale bakker en waar de belangrijkste voorzieningen dichtbij te vinden zijn. Gezamenlijk zetten we ons in voor dat doel.

De invoering van Zero Emissie Stadsdistributie is hier onlosmakelijk mee verbonden. Aan de ene kant zien we allemaal uit naar een binnenstad die gezonder en minder druk is. Aan de andere kant brengt de invoering van de Zero Emissie Zone de nodige uitdagingen met zich mee. Welke impact heeft de transitie bijvoorbeeld op de infrastructuur van de stad? Kan de gemiddelde ondernemer, ook al getroffen door de coronacrisis en de energiecrisis, zijn wagenpark wel vervangen? Zijn er genoeg oplaadpunten voor elektrische voertuigen? En is vervoer over water een goed alternatief? Deze vragen staan onder andere centraal in het eerste deel van het werkbezoek.

Onmisbaar voor een leefbare stad zijn ook de wijkwinkelcentra. Het zijn de gebieden waar de dagelijkse boodschappen worden gedaan en ze spelen een belangrijke rol als sociale ontmoetingsplek voor de omwonenden. Dat neemt niet weg dat de wijkwinkelcentra tegen problemen aanlopen. Men voelt zich er niet altijd veilig en scheve tegels, onkruid en zwerfafval zijn voor de bezoekers en ondernemers een doorn in het oog. Gemeente en ondernemers hebben de handen ineen geslagen om dit te verbeteren. Hoe? Daar gaan we tijdens het werkbezoek graag over in gesprek.

We nodigen u dan ook met veel plezier uit om naar het werkbezoek ‘Duurzame stadsdistributie en veilige winkelgebieden’ op woensdag 23 november te komen. Deze is speciaal georganiseerd voor de leden van de commissie ‘Leefbaarheid & Bereikbaarheid’, wethouders, bestuurders, ondernemers en stakeholders. Indien raadsleden van andere commissies ook bij het werkbezoek willen zijn dan is dit uiteraard toegestaan. We gaan in gesprek met ondernemers over de impact van Zero Emissie Stadsdistributie, kijken naar alternatieven manieren van bevoorraden en beoordelen zelf het onderhoudsniveau van De Luifelbaan.

We starten om 16:00 uur bij het stadhuis. Van daaruit rijden we met elektrische tuktuks naar de verschillende locaties. We sluiten om 17:45 af met een gezamenlijke borrel.

Programma

16.00 uur: Welkomstwoord door Erwin Roodhart, Manager Stadsbreed, Ondernemend Leiden

16.10 uur: Per tuktuk naar Sligro Leiden

16:20 uur: Wat zijn de do’s en don’ts bij de invoering van Zero Emissie Zones? Door Arno de Jong, Vestigingsdirecteur, Sligro Leiden

16:50 uur: Duurzame stadsdistributie over water Door Peter de Bruijn, Circle Line Logistics, en Menno Mevissen, Vestigingsmanagers City Hub

17:15 uur: Zijn de wijkwinkelcentra schoon, heel en veilig? Door Koen de Wit, Voorzitter ondernemersvereniging De Luifelbaan en Peter Gorgoni, Voorzitter ShopJa!

17:45 uur: Afsluitende borrel bij het stadhuis. 

Aanmelden 
We hopen u te zien op 23 november. Aanmelden kan via de volgende link: https://forms.gle/ajBdWGeRnspe2xHZA 
 

Stadhuis Leiden