Ruimte voor bedrijven

Voldoende ruimte om te ondernemen

Leiden is pas aantrekkelijk als er daadwerkelijk voldoende ruimte is om te ondernemen. De ruimte in Leiden is schaars en de vraag is groot. De laatste jaren zien we dat de ruimte voor bedrijven in onze stad onder druk staat en dat de focus te veel ligt op woningbouw. We begrijpen dat er woningen bijgebouwd moeten worden. Maar al die nieuwe inwoners zullen ook ergens moeten werken en hun grote aankopen moeten doen. Daarnaast zorgt een bruisende economie voor een bruisende stad. Daarom komen we met de oproep “één woning, één baan”. Daarmee pleiten we voor een goede woon-werkbalans in de stad en dus voor voldoende bedrijventerreinen. Leiden moet een stad blijven waar iedereen kan wonen, ondernemen, recreëren en waar men kan werken.

Daarnaast vinden we op de bedrijventerreinen de bedrijven die nodig zijn voor alle transities en de verduurzamingsopgave waar we op dit moment voor staan. Denk aan de bouwbedrijven, de installateurs en de elektriciens. Ook bieden de bedrijventerreinen een grote kans in het opwekken en opslaan van duurzame energie. Voldoende ruimte voor bedrijven op de bedrijventerreinen is dus in het belang van de gehele stad en de regio. Binnen al onze inspanningen maken we ons hard voor voldoende ruimte voor bedrijven. En mocht er ruimte voor bedrijven verloren gaan, dan dient er een passend alternatief te komen. Verder is duidelijkheid op de lange termijn voor ons een pré. Van ondernemers worden onder andere grote investeringen in het kader van verduurzaming verwacht. Deze investeringen kan men alleen doen, mits men op de lange termijn zeker weet dat men in Leiden kan blijven ondernemen.

Projecten

Regionale Bedrijventerreinenstrategie

De Regionale Bedrijventerreinenstrategie voorziet in voldoende ruimte voor bedrijven op de bedrijventerreinen in de regio. De verschillende gemeenten en ondernemersverenigingen streven naar een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven met voldoende toekomstbestendige bedrijventerreinen. Deze doelen zijn vastgelegd in de Regionale Strategie Bedrijventerreinen 2020-2030. Hierin zijn afspraken gemaakt om de ruimte voor bedrijven in de Leidse regio te borgen. Mocht er bedrijfsruimte verloren gaan, dan dient deze elders in de regio en bij voorkeur binnen de gemeentegrenzen, te worden gecompenseerd. Sinds 2022 zorgt een onafhankelijke regisseur ervoor dat de ruimte voor bedrijven wordt gewaarborgd en dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Als Ondernemend Leiden staan we achter de gemaakt afspraken, maar dient er wel snel duidelijkheid te komen. Om ondernemers duidelijkheid te geven dienen zachte plannen zo snel mogelijk worden omgezet in harde en concrete acties.

Text

Eén woning, één baan

Naar verwachting groeit de Leidse bevolking tot 2050 met ongeveer 20%. Ook worden er de komende tien jaar ongeveer 10.000 woningen bijgebouwd. Al deze nieuwe inwoners zullen ook ergens moeten werken, hun inkopen moeten doen, van bepaalde diensten gebruik willen maken en willen recreëren. We willen veel, maar de ruimte is schaars. Hiervoor is het belangrijk dat de ruimte voor bedrijven niet ten koste gaat van de woningbouwplannen en dat de gemeente het belang van bedrijven evenredig zet ten opzichte van het belang van wonen. We moeten zorgen dat de balans tussen wonen en werken in alle gebieden, waaronder ook de binnenstad, gewaarborgd blijft. Ook hebben we de gemeente opgeroepen om te komen met een Actieplan Bedrijventerreinen. In het beleidsakkoord zien we dat de gemeente Leiden ons voorstel heeft overgenomen en de regie over de bedrijventerreinen oppakt en te komen met een actieplan voor de bedrijventerreinen.

Text

Challenge Toekomstbestendige Bedrijventerreinen

Om te komen tot toekomstbestendige bedrijventerreinen is er binnen Economie071 gestart met de Challenge Toekomstbestendige Bedrijventerreinen. Hierbij wordt er per gemeente bij één bedrijventerreinen gekeken naar de kansen voor verdichting en verduurzaming. Het doel is de bestaande ruimte beter te benutten en de kwaliteit van de bedrijventerreinen te verhogen om deze nog toekomstbestendiger te maken. Vanuit Leiden doet Bedrijventerrein de Waard mee met deze challenge. Samen met Bedrijvig Leiden en Ondernemersvereniging de Waard zijn we betrokken bij deze challenge en helpen we de lokale ondernemers te komen tot een mooi en toekomstbestendig bedrijventerrein. Ook zorgen we ervoor dat het ondernemersbelang in de plannen geborgd blijft en kijken we welke lessen we kunnen trekken voor de (her)ontwikkeling van andere bedrijventerreinen.

Text

Feitenfundament Bedrijventerreinen

Waar ligt de kracht van de Leidse bedrijventerreinen en welke rol spelen zij in de Leidse economie? En zijn er zwakke punten waar we in moeten investeren om te komen tot toekomstbestendige bedrijventerreinen? Met deze vragen zijn we medio 2021, samen met de gemeente Leiden en Bedrijvig Leiden, gestart met een onderzoek naar de sterktes, zwaktes, kansen en uitdagingen van de Leidse bedrijventerreinen. Het onderzoek is uitgevoerd door Onderzoeksinstituut Blaauwberg met als resultaat het Feitenfundament Bedrijventerreinen. De bevindingen uit dit onderzoek tonen vooral de toegevoegde waarde van de bedrijventerreinen in de lokale werkgelegenheid en het sterke voorzieningenniveau.