Mobiliteit

Leiden Groen Bereikbaar; nu en in de toekomst

Leiden staat op het gebied van mobiliteit voor gigantische uitdagingen. De Leidse binnenstad is straks alleen toegankelijk voor schone bedrijfswagens en de binnenstad wordt steeds autoluwer. De gemeente zet volop in op de verduurzaming van het mobiliteitslandschap. De fiets en het openbaar vervoer krijgen ruim baan en autogebruik wordt ontmoedigd. Wat ons betreft moet Leiden bereikbaar blijven voor bewoners, werkenden, leveranciers en bezoekers. Dit betekent dat er eerst een passend alternatief moet zijn, voordat de gemeente gaat verbieden. Dus eerst een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer, alvorens de auto uit de stad te weren. Of eerst hubs aan de randen van de stad, alvorens parkeerplekken in de binnenstad te schrappen. Ook moeten de veranderingen die de overheid van ondernemers vraagt wat ons betreft haalbaar en betaalbaar zijn, zodat iedereen mee kan doen. Maar, wat ons betreft moet dit ook op een groene manier.

Daarom zet Ondernemend Leiden zich met het Leiden Groen Bereikbaar plan in om de bereikbaarheid van de stad op een groene manier te verbeteren. We denken mee en doen mee bij verschillende projecten en zitten aan tafel om de belangen van ondernemers te borgen. Daarbij steken onze hand op zodra we het oneens zijn, steken onze duim op bij goed beleid en steken onze hand uit om tot publiek-private samenwerkingen te komen.

Projecten

Zero Emissie Stadsdistributie

Vanaf 2025 mag de Leidse binnenstad alleen met schoon vervoer worden bevoorraad, vanaf dat jaar voert de gemeente Leiden namelijk de zero emissiezone in. Wel geldt er voor bestaande vracht- en bestelwagens – dus ook de klussenbussen – een overgangsperiode tot 2030.

Ondernemend Leiden heeft het convenant Zero Emissie Stadsdistributie (ZES) medeondertekend. Enerzijds omdat we omdat we ervoor willen zorgen dat deze transitie voor ondernemers op een haalbare en betaalbare manier verloopt en anderzijds omdat we duurzaamheid belangrijk vinden. Samen met Centrummanagement Leiden zitten we met de gemeente Leiden aan tafel binnen het Kernteam ZES. We halen het net op bij ondernemers en nemen dit mee in onze gesprekken met de gemeente. Wat ons betreft kan en mag de emissievrije zone ondernemers niet beperken in hun bedrijfsvoering. Om de haalbaarheid en betaalbaarheid te borgen zetten we ons in op subsidies, goede communicatie en voor de ondernemers voor wie de transitie echt niet mogelijk is een uitzonderingsmaatregel. Om ervoor te zorgen dat Leiden bereikbaar blijft zetten we ons in op overslaghubs aan de randen van de stad en voldoende laadpunten door de gehele stad. Samen zorgen we ervoor dat Leiden op een betaalbare manier groen bereikbaar wordt en dat iedereen mee kan doen. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Leiden.

Text

Leiden Groen Bereikbaar

Op het gebied van mobiliteit staat Leiden voor grote uitdagingen. De Leidse wegen slibben dicht, de parkeerkosten stijgen, parkeerplekken worden opgeheven en er wordt vaak geen aantrekkelijk alternatief voor de auto geboden. Om Leiden voor iedereen bereikbaar te houden, maar tegelijkertijd de duurzaamheidsambities te halen, zijn we gestart met het project Leiden Groen Bereikbaar.

Daarbij roepen we de gemeente Leiden op om beleid te kiezen waarmee andere vervoersmiddelen aantrekkelijker worden dan de auto. Investeer bijvoorbeeld in Park & Ride (P&R)-hubs rondom het centrum en in de stadsring waar bewoners en medewerkers hun auto parkeren. Combineer deze hubs voor personenvervoer daarnaast met de overslaghubs voor goederenvervoer. Zo maken we optimaal gebruik van de ruimte en kunnen goederen met schoon, elektrisch vervoer richting de binnenstad worden gedistribueerd.

Investeer daarnaast in een hoog frequent en duurzaam OV-netwerk (dat aangesloten is op de randstad) en dat zorg draagt voor het ‘laatste kilometer vervoer’, bijvoorbeeld richting de Leidse binnenstad. Met het samenwerkingsverband Leiden Groen Bereikbaar zet Ondernemend Leiden zich in om deze ideeën over de bühne te brengen om de politiek ervan te overtuigen dat er eerst gezorgd moet worden voor alternatieven, om daarna pas maatregelen te treffen in de vorm van hogere parkeertarieven en maatregelen om auto’s uit de stad te weren.

Het onderstaande kaartje gebruiken we als leidraad in onze lobby richting de gemeente Leiden, om ervoor te zorgen dat Leiden voor inwoners, bezoekers, werknemers en ondernemers groen bereikbaar blijft.

Text

Laad- & Loswal Trekvliet

Leiden kent een rijk waternetwerk en een rijke waterhistorie. Vroeger werd de stad over het water bevoorraad en wij vroegen ons met alle uitdagingen waar we voor staan af of dit opnieuw mogelijk zou zijn. Vervoer over water biedt namelijk grote kansen om het wegennet in het centrum te ontlasten. Om goederenoverslag van grote schepen, naar kleine elektrische bootjes mogelijk te maken heeft Ondernemend Leiden zich ingezet voor een laad- en loswal aan de Trekvliet. Hiermee kunnen enerzijds winkels en horeca worden bevoorraad. Ook wordt de laad- en loswal ingezet bij grote bouwprojecten om deze te voorzien van bouwmaterialen en het -afval af te voeren. Op de korte termijn wordt de laad- en loswal ingezet bij de te ontwikkelen Humanity Campus van de Universiteit Leiden aan de Witte Singel.

Text