Onderwijs en Arbeidsmarkt

Een inclusieve arbeidsmarkt

In een inclusieve arbeidsmarkt is er een baan voor iedereen, ongeacht je opleidingsniveau. Leiden positioneert zichzelf graag als inclusief, als een stad waarin iedereen kan werken, leren en groeien. Met de Leidse Universiteit, Hogeschool Leiden en mbo-Rijnland biedt de stad onderdak aan alle onderwijsniveaus.

Maar doordat Leiden de laatste jaren steeds meer werkgelegenheid is gaan bieden op het gebied van kennis, staat de inclusiviteit onder druk. Zo is er een lokaal tekort aan stageplaatsen voor mbo- en hbo-studenten in bepaalde richtingen, terwijl de vraag naar hen in de toekomst alleen maar toe zal nemen. Zo is technisch geschoold personeel schaars, maar keihard nodig voor de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale economie. Ook zien we dat ondernemers aan de ene kant staan te springen om medewerkers en stagiaires, en onderwijsinstellingen aan de andere kant moeite hebben met het vinden van voldoende stageplekken.

Ondernemend Leiden zet zich samen met haar partners in voor een inclusieve arbeidsmarkt met een baan voor iedereen. Ook proberen we onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven beter met elkaar te verbinden. Daarbij zijn we trots dat zowel het voortgezet onderwijs als het beroepsonderwijs deel uitmaken van Ondernemend Leiden. Samen kunnen we er zo voor zorgen dat beide werelden beter met elkaar worden verbonden en de stad voorbereiden op de ‘economie van morgen’.

Projecten

Stagepact071

In coronatijd bleek er een groot stagetekort, met name voor mbo-studenten. Daarom besloten ondernemers, overheid en onderwijs het ontstane stagetekort gezamenlijk aan te pakken. Binnen Economie071 is daarom het Stagepact071 opgezet. Daarbij is onder andere gekeken waarom in bepaalde sectoren onderwijsinstellingen en bedrijfsleven elkaar onvoldoende weten te vinden, is er een online stagebeurs georganiseerd en is een stagejager met aanbevelingen gekomen om de kloof tussen onderwijs & arbeidsmarkt te verkleinen. Het project Stagepact071 is momenteel afgerond, maar we zijn nog bezig met het opzetten van een platform waarbij bedrijven die opzoek zijn naar een stagiair met een studie in de economische richting direct inzichtelijk krijgen waar ze moeten zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vooral bij economisch georiënteerde studies onderwijs & arbeidsmarkt elkaar onvoldoende weten te vinden. Dit platform wordt opgezet door Ondernemend Leiden in samenwerking met Economie071.

Wijij

Recentelijk zijn we een samenwerking aangegaan met Wijij (Spreek uit: Wij-Jij), omdat we geloven dat hiermee de koppeling tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan worden versterkt. De huidige scholieren en studenten zijn immers de ondernemers en werknemers van de toekomst. Wijij koppelt mensen en banen op basis van talenten en vaardigheden, waarbij men verder kijkt dan alleen diploma’s en werkervaringen. De aanpak van Wijij is al enige jaren succesvol gebleken in andere delen van het land.

Wijij ontzorgt de ondernemer en gaat actief op zoek naar passende kandidaten voor een vacature. De andere manier van werven leidt tot gemotiveerde werknemers en biedt werkgevers bredere kansen bij het aantrekken van nieuwe mensen. Wijij brengt dus geschikte kandidaten en banen bij elkaar. Kijk voor meer informatie op de pagina van Wijij.

Text

Stagewijzer

Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren zijn we op dit moment bezig met het opzetten van de Stagewijzer. Dit wordt een platform waarop bedrijven die opzoek zijn naar een stagiair direct inzichtelijk krijgen met wie ze contact op moeten nemen. Aan de hand van een aantal vragen worden ondernemers door een keuzemenu geleidt, om uiteindelijk bij de juiste faculteit en de juiste contactpersoon van de onderwijsinstelling terecht te komen. De Stagewijzer richt zich in eerste instantie op economisch georiënteerde studies, maar kan later worden uitgebreid. Binnenkort zal de Stagewijzer binnen Economie071 worden gelanceerd.

Bezoek Stagewijzer